Archive for April 18th, 2010

2010 18 Apr

Warning: mysql_get_server_info() [function.mysql-get-server-info]: [2002] No connection could be made because the target machine actively (trying to connect via tcp://localhost:3306) in D:\www.flyvans.com\wwwroot\wordpress\wp-content\plugins\xml-google-maps\xmlgooglemaps_dbfunctions.php on line 10

Warning: mysql_get_server_info() [function.mysql-get-server-info]: No connection could be made because the target machine actively refused it. in D:\www.flyvans.com\wwwroot\wordpress\wp-content\plugins\xml-google-maps\xmlgooglemaps_dbfunctions.php on line 10

Warning: mysql_get_server_info() [function.mysql-get-server-info]: A link to the server could not be established in D:\www.flyvans.com\wwwroot\wordpress\wp-content\plugins\xml-google-maps\xmlgooglemaps_dbfunctions.php on line 10
Get the Flash Player to see this content.

(Press the full screen button on the bottom right of the video for high quality)

Last Friday, we celebrated a major milestone :-)

The engine ran successfully for the first time on the airplane!

The start went very well, which I credit to the ECI Fuel Injection and the P-Mag ignition.

As always there were minor snags we had to debug. First, the alternator wasn’t charging. Turns out there are 2 different wiring schemes for the exact same alternator/plug style and by some very straightforward logic, for the alternator field to power, you have to wire a red power wire to a green one ;-) Obvious, yeah right…
And the second problem was that initially, the engine was only running on the electronic ignition and didn’t ignite on the traditional mag circuit. Turns out that we had reinstalled the mag on the wrong cycle, even though the timing marks were basically correct after we took it down to perfrom the service bulletin on the brushes. Anyway, it’s now all sorted out and we’re totally stoked :-)